上传资料 赚现金
河北省唐山市2021届高三下学期3月一模考试英语试卷
试卷
加入资料篮8.5折
还剩19页未读, 继续阅读
下载需要5学贝
免费下载这份资料?
加入资料篮8.5折
立即下载

河北省唐山市2021届高三下学期3月一模考试英语试卷

展开
这是一份河北省唐山市2021届高三下学期3月一模考试英语试卷,共24页。试卷主要包含了5分)等内容,欢迎下载使用。

英语
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名,准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡 上,写在本试卷上无效。
第I卷(共95分)
第一部分听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题L5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A,B,C三个选项中选出 最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关 小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1 .Where will the man prbably g t relax?
A. The night club. B. The gym. C. The bar.
2. Hw des the man feel abut the team's perfrmance?
A. Encuraged. B. Uncncerned. C. Disappinted.
3. What are the speakers mainly talking abut?
A. Brain training. B. Language learning. C. Game playing.
4. Why is Jack mentined in the cnversatin?
A. He may have a gd idea.
B. He might want t g t Antarctic.
C. He can help the man with his wrk.
5. What is the prbable relatinship between the speakers?
A. Strangers. B. Relatives. C. Classmates.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
请听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A,B 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6,7题。
6. What des the man cme t the wman fr?
A. An ld car. B. A suitcase. C. Sme mney.
7. Hw did the man get the mney fr his trip?
A. By taking ut a lan.
B. By selling his CD cllectin.
C. By brrwing frm the wman.
听第7段材料,回答第8,9题。
8. Why des the man have t bk the indirect flight?
A. T suit his schedule. B. T save mney. C. T visit Beijing.
9. Which flight will the man take frm Beijing t Guangzhu?
A. CZ348. B.AF128. C. CA132.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What is the man arguing with the wman abut?
A. Which seat is prper t sit n.
B. Hw he can use writing materials.
C. Whether cffee drinking is permitted.
II. Where des the cnversatin prbably take place?
A. In the library. B. In the classrm. C, At a shp.
12. What will the man prbably d next?
A. Prepare fr his paper.
B. Take his cffee utside.
C. Start reading his bks.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. When is the deadline fr the term paper?
A. Next Mnday. B. Next Friday. C. Next Tuesday.
14. What made the man absent frm the bilgy experiment?
A Getting a terrible flu.
B. Preparing fr an exam.
C. Visiting his rmmate's mm.
15. What is prfessr Antn's advice abut?
A. Hw t use time wisely.
B. Hw t write term papers.
C. Hw t design a bright future.
16. What can we say abut the wman?
A. Mdest. B. Understanding. C. Ambitius.
听第10段独白,回答第17至20题。
17. Wh influenced Ren's chice f majr?
A. Her classmates. B. Jane Gdall. C. Her parents.
18. Why did Ren fund MyH2O?
A. T help her mtherland.
B. T establish a data base.
C. T better her research in India,
19. Hw des MyH2O serve villagers?
A. It tests the water quality.
B. It purifies water fr them.
C. It guides them t clean water.
20. What is Ren's future plan?
A. Getting mre awards.
B. Starting her wn cmpany.
C. Benefiting mre peple in need.
第二部分阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A,B,C和D)中,选出最佳选项。
A
The Oxfrd English Dictinary is available by subscriptin (订阅)t institutins and individuals. We are pleased t ffer annual individual OED subscriptins at a reduced rate f $90 in the US (usually $295) r $122 fr the Rest f the Wrld (usually $294) until May 31,2021.
Individuals
An individual subscriptin t the OED Online ffers unlimited access t mre than 1,000 years f the English language. T subscribe nline and take advantage f ur ffer, please visit ur persnal subscriptin shp and use the prmtinal cde OED90.
Details abut individual OED subscriptins:
?Available fr persnal use nly.
?A single user name and passwrd that must nt be shared.
?Users must sign in each time they wish t access the service.
?Users can access the service frm any cmputer.
Lve the OED, but can't cmmit t a full year subscriptin? Yu can als enjy access t the OED nline n a mnthly basis at a lw rate f $29.
* Mnthly and annual subscriptins are available t individuals by prepaid subscriptin fr persnal use nly.
Institutins
Librarians can cntact lcal Sales Rep fr sales and pricing queries (询问)and t discuss their cntent develpment needs, r register fr a free institutinal trial.
Fr mre infrmatin, please cntact ur service team Mnday-Friday,
Tel: 1 800 334 4249 ext 6484
Fax: 1 212 726 6476
Email: xfdrdnline@up.cm
1. Hw much can an annual subscriber in the U.S. save nw?
A. $J22. B. $172. C. $205. D. $ 295.
2. Which is required fr an individual subscriber?
A. Paying in advance fr a year."
B. Using a fixed cmputer t lg n.
C. Changing the passwrds regularly.
D. Signing in each time t access the service.
3. What is available nly t institutinal subscribers?
A. A free trial.
B. A lw price.
C. A prmtinal cde.
D. 7/24 custmer service.
【答案】1. C 2. D 3. A
【解析】
【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了《牛津英语词典》的最新信息和订阅的要求。
【1题详解】
细节理解题。根据第一段“We are pleased t ffer annual individual OED subscriptins at a reduced rate f $90 in the US (usually $295) r $122 fr the Rest f the Wrld (usually $294) until May 31,2021.”(我们很高兴在2021年5月31日前提供年度个人OED订阅,在美国为$90(通常为$295),在世界其他地方为$122(通常为$294)。)可知,美国的年订户现在能省295-90=205元。故选C项。
【2题详解】
细节理解题。根据Details abut individual OED subscriptins:下的第三个黑点“Users must sign in each time they wish t access the service.”(用户每次想要访问服务时都必须登录。)可知,访问服务每次登录是必须的。故选D项。
【3题详解】
细节理解题。根据Institutins下面一段“Librarians can cntact lcal Sales Rep fr sales and pricing queries (询问)and t discuss their cntent develpment needs, r register fr a free institutinal trial.”(图书馆员可以联系当地的销售代表进行销售和定价查询,并讨论他们的内容开发需求,或者注册一个免费的机构试用。)可知,机构用户可以有一个免费的试用。故选A项。
B
Jse Hernandez made his dream f becming an astrnaut a reality and he did s despite unbelievable difficulties.
“I was wrking in a field near Stcktn, and I heard n my radi that Franklin Chang-Diaz had been selected fr the Astrnaut Crps," said Jse, wh was a senir in high schl at the timed was already interested in science and engineering, Jse remembered, "but that was the mment I said, "I want t fly in space.' "
As ne f fur children in a migrant (移 民)farming family frm Mexic, Jse - wh didn't learn English until he was 12 years ld - spent much f his childhd traveling with his family frm Mexic t suthern Califrnia each March, then wrking nrthward t the Stcktn area by Nvember, picking strawberries and cucumbers at farms alng the rute. They wuld then return t Mexic fr Christmas and start the cycle all ver again in the spring. "Sme kids might think it wuld be fun t travel like that,“ Jse laughed, "but we had t wrk”.
After graduating frm high schl, Jse was admitted int the University f the Pacific, In 1987, he accepted a full-time jb with Lawrence Natinal Labratry. In 2001, Jse jined the Jhnsn Space Center, where he came face-t-face with Franklin Chang-Diaz.
“We actually had cmmn experiences — a similar upbringing, the same language issues. That built up my cnfidence. Any barriers that existed, he had already vercme them.” Jse smiled. "Nw it's my tum!,,
“NASA rejected me nt nce, nt twice, nt three times but 11 times. It wasn't until the 12th time that I gt selected, he said. Jse was selected as part f the 19th class f astrnauts in 2004. He circled the glbe 217 times but remains a dwn t Earth guy.
Jse Hernandez received the 2016 Natinal Hispanic Her Award and he cntinues his lng histry in the field f engineering and space.
4. What made Jse determined t be an astrnaut?
A. The influence f Astrnaut Crps.
B. The success f Franklin Chang-Diaz.
C. His interest in science and engineering.
D. The experience f wrking in the field.
5. What can we learn abut Jse as a child?
A. He did much farm wrk.B. He travelled a lt fr fun.
C. He hated learning English.D. He beyed his family in everything.
6. Hw did Jse feel when he met Franklin Chang-Diaz persnally?
A. Inspired.B. Valued.C. Relaxed.D. Puzzled.
7. What can be a suitable title fr the text?
A. Climb ver BarriersB. Reach fr the Stars
C. Wrk the Hard WayD. Learn frm Yur Past
【答案】4. B 5. A 6. A 7. B
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了Jse Hernandez 克服了难以置信的困难,实现了他成为宇航员的梦想的故事。
【4题详解】
细节理解题。根据文章第二段““I was wrking in a field near Stcktn, and I heard n my radi that Franklin Chang-Diaz had been selected fr the Astrnaut Crps," said Jse, wh was a senir in high schl at the timed was already interested in science and engineering, Jse remembered, "but that was the mment I said, "I want t fly in space.' "”(“我在斯托克顿附近工作,我听到收音机,Franklin Chang-Diaz宇航员队选中,”Jse说,Jse在高中时已经对科学和工程感兴趣,Jse记得,“但就在那一刻,我说:“我想在太空中飞行。”)可知,是Franklin Chang-Diaz的成功让Jse决心成为一名宇航员。故选B项。
【5题详解】
细节理解题。根据文章第三段“As ne f fur children in a migrant(移民)farming family frm Mexic, Jse - wh didn't learn English until he was 12 years ld - spent much f his childhd traveling with his family frm Mexic t suthern Califrnia each March, then wrking nrthward t the Stcktn area by Nvember, picking strawberries and cucumbers at farms alng the rute.”(四个孩子之一来自墨西哥移民农民家庭,Jse——直到12岁才学习英语,他童年的大部分时间和家人每年三月从墨西哥到南加州旅行,然后11月到斯托克顿地区向北工作,在沿线的农场摘草莓和黄瓜。)可知,Jse在童年时做了很多农活。故选A项。
【6题详解】
推理判断题。根据文章倒数第三段“We actually had cmmn experiences — a similar upbringing, the same language issues. That built up my cnfidence.”(我们实际上有共同的经历——相似的成长经历,同样的语言问题。这让我树立了信心。)可推断,当Jse亲自见到Franklin Chang-Diaz时,他被激励了。故选A项。
【7题详解】
主旨大意题。根据文章第一段“Jse Hernandez made his dream f becming an astrnaut a reality and he did s despite unbelievable difficulties.”(Jse Hernandez 克服了难以置信的困难,实现了他成为宇航员的梦想。)及全文内容可知,文章讲述了Jse Hernandez 克服了难以置信的困难,实现了他成为宇航员的梦想的故事。所以“Reach fr the Stars(伸手去够星星)”作为文章标题最为合适,Reach fr代表了“Jse Hernandez 的努力”;the Stars代表了“Jse Hernandez 的宇航员的梦想”。故选B项。
C
Califrnia bums every year. But amng a recrd-breaking heatwave, 2020 is the wrst burning year yet. As f the September 2020, mre than 7,600 fires burned ver 2.5m acres f land. The seasn ran fr mre than several mnths.
That fits a lng-term trend, fr Califrnia's wild fires are getting steadily wrse. Large fires in the 2010s burned 6.8m acres n average, up frm 3.3m acres in the 1990s. The fire seasn in 2020 lasted nearly three mnths lnger than it did in the 1970s. Over the past decade, the state has spent an average f $3.7bn a year fighting fires. Add the cst f rebuilding, treating victims and restratin, and that is perhaps a tenth f the ttal cst.
The reasn is a duble blw f climate change and develpment. Mre hmes are being built next t frests, in what experts call the "wild-land-urban interface" (WUI). A 2018 study estimated that rughly a third f American hmes were in the WUL Pricey husing has pushed peple in Califrnia nt cheaper land clse t the wilderness. At the same time, climate change is lengthening the dry seasn, which stres up fuel fr fires. In Califrnia, a “huge drught" -- in which dry years becme mre cmmn and wet nes scarcer (稀少)-- is making matters even wrse.
Since neither trend shws much sign f turning arund, peple n America's west cast will have t learn t c-exist with mre and mre frequent fires. It’s nt that different t building n an earthquake active regin," says Max Mritz, a wildfire expert at the University f Califrnia at Santa Barbara. He suggests that huses shuld be built near water r pen agricultural lands, which can ffer a useful barrier.
8. Hw des the secnd paragraph develp?
A. By giving examples.
B. By analyzing causes.
C. By prviding statistics.
D. By fllwing time rder.
9. Why are mre huses being built next t frests?
A. Peple can get clser t nature.
B. Califrnia advcates frest develpment.
C. Lw-incme peple can't affrd urban huses.
D. Climate change has made the dry seasn lnger.
10. What des Max Mritz imply?
A. Life is hpeless fr peple n America's west cast.
B. Great ptential danger ges with the huses in WUL
C. Wildfire experts shuld study where t build huses.
D. Peple shuld live away frm earthquake active regins.
11. What is the authr's purpse in writing the text?
A. T instruct.B. T warn.C. T persuade.D. T infrm.
【答案】8. C 9. C 10. B 11. D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了2020年美国加州的火灾严重的现象,原因以及措施。
【8题详解】
推理判断题。根据第二段“Large fires in the 2010s burned 6.8m acres n average, up frm 3.3m acres in the 1990s. The fire seasn in 2020 lasted nearly three mnths lnger than it did in the 1970s. Over the past decade, the state has spent an average f $3.7bn a year fighting fires. Add the cst f rebuilding, treating victims and restratin, and that is perhaps a tenth f the ttal cst.”(2010年代的大型火灾平均烧毁了680万英亩,比1990年代的330万英亩有所增加。2020年的火灾季节比上世纪70年代持续了近3个月。在过去10年里,该州每年平均花费37亿美元救火。加上重建,治疗受害者和恢复的费用,这可能只占总费用的十分之一。)可推断,第二段是通过提供数据展开的。故选C项。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段“A 2018 study estimated that rughly a third f American hmes were in the WUL Pricey husing has pushed peple in Califrnia nt cheaper land clse t the wilderness.”(2018年的一项研究估计,大约三分之一的美国家庭居住在伍尔。昂贵的住房迫使加州人搬到靠近荒野的廉价土地上。)可知,低收入人群买不起城市住房是越来越多的房子建在森林旁边的原因。故选C项。
【10题详解】
推理判断题。根据最后一段“He suggests that huses shuld be built near water r pen agricultural lands, which can ffer a useful barrier.”(他建议房屋应该建在水边或开阔的农田附近,这可以提供有用的屏障。)可推断,乌尔的房屋有潜在风险。故选B项。
【11题详解】
推理判断题。根据第一段“Califrnia bums every year. But amng a recrd-breaking heatwave, 2020 is the wrst burning year yet. As f the September 2020, mre than 7,600 fires burned ver 2.5m acres f land. The seasn ran fr mre than several mnths.”(每年都有加州流浪汉。但在破纪录热浪中,2020年是迄今为止最严重的一年。截至2020年9月,7600多起火灾烧毁了250万英亩土地。这一季持续了好几个月。)和最后一段“Since neither trend shws much sign f turning arund, peple n America's west cast will have t learn t c-exist with mre and mre frequent fires.(由于这两种趋势都没有好转的迹象,美国西海岸的人们将不得不学会与越来越频繁的火灾共存。)”可推断,本文的目的是告诉人们2020年美国加州的火灾严重的现象,原因以及措施。故选D项。
D
Teens wh have gd, supprtive relatinships with their teachers enjy better health as adults, accrding t research published by an American research center.
“This research suggests that imprving students' relatinships with teachers culd have psitive and lng-lasting effects beynd just academic success," said Jinh Kim, a prfessr at Krea University and authr f the study. "It culd als bring abut health implicatins in the lng run.”
Previus research has suggested that teens' scial relatinships might be linked t health utcmes in adulthd. Hwever, it is nt clear whether the link between teen relatinships and lifetime health is causal (因果的)-it culd be that ther factrs, such as different family backgrunds, might cntribute t bth relatinship prblems in adlescence and t pr health in adulthd. Als, mst research has fcused n teens' relatinships with their peers (同龄人), rather than n their relatinships with teachers.
T explre thse questins further, Kim analyzed data n nearly 20,000 participants frm the Add Health study, a natinal study in the U.S. that fllwed participants frm seventh grade int early adulthd. The participant pl included mre than 3,400 pairs f siblings(兄弟姐妹). As teens, participants answered questins, like “Hw ften have yu had truble getting alng with ther students and yur teachers?" As adults, participants were asked abut their physical and mental health.
Kim fund that participants wh had reprted better relatinships with bth their peers and teachers in middle and high schl als reprted better physical and mental health in their mid-20s. Hwever, when he cntrlled fr family backgrund by lking at pairs f siblings tgether, nly the link between gd teacher relatinships and adult health remained significant.
The results suggest teacher relatinships are mre imprtant than previusly realized and that schls shuld invest in training teachers n hw t build warm and supprtive relatinships with their students. "This is nt smething that mst teachers receive much training in," Kim said, “but it shuld be.”
12. What des the underlined wrd “implicatins" in Paragraph 2 refer t?
A. Recipes.B. Habits.C. Benefits.D. Risks.
13. What is Paragraph 3 mainly abut?
A. Pr health in adlescence.
B. Limitatins f the previus research.
C. Teens' relatinships with their peers.
D. Factrs affecting health in adulthd.
14 What des Kim's research shw?
A. Gd adult health depends n teens' gd teachers.
B. Gd family backgrund prmises lng-term adult health.
C. Healthy peer relatinships leads t students' academic success.
D. Psitive student-teacher relatinship helps students' adult health.
15. Where des this text prbably cme frm?
A. A health magazine.B. A medical reprt.
C. A term paper.D. A family survey.
【答案】12. C 13. B 14. D 15. A
【解析】
【分析】
本文是说明文。文章介绍根据美国研究中心发表的一项研究,与老师有良好的支持性关系的青少年成年后健康状况更好。
【12题详解】
词义猜测题。根据第二段“‘This research suggests that imprving students' relatinships with teachers culd have psitive and lng-lasting effects beynd just academic success," said Jinh Kim, a prfessr at Krea University and authr f the study. "It culd als bring abut health implicatins in the lng run.’”(该研究的作者,高丽大学教授Jinh Kim说:“这项研究表明,改善学生与老师的关系除了学业上的成功之外,还能产生积极而持久的影响。”“从长远来看,它还会对健康产生影响)得知,此处说的是提升与老师关系融洽对学生健康有益,由此可知画线词词义为“益处”,故选C。
【13题详解】
主旨大意题。根据第三段“Hwever, it is nt clear whether the link between teen relatinships and lifetime health is causal (因果的)-it culd be that ther factrs, such as different family backgrunds, might cntribute t bth relatinship prblems in adlescence and t pr health in adulthd.”(然而,目前尚不清楚是否青少年人际关系和终身健康之间的联系是因果的)——可能是其他因素,如不同的家庭背景,可能导致关系问题在青春期和成年健康状况不佳)得知,第三段主要在说先前研究的局限性,故选B。
【14题详解】
细节理解题。根据第五段“Kim fund that participants wh had reprted better relatinships with bth their peers and teachers in middle and high schl als reprted better physical and mental health in their mid-20s.”(Kim发现,那些在初中和高中与同龄人和老师关系都较好的参与者,在他们25岁左右的时候,身体和心理健康状况也较好)得知,积极的师生关系帮助学生成年时健康,故选D。
【15题详解】
推理判断题。根据第二段“Teens wh have gd, supprtive relatinships with their teachers enjy better health as adults, accrding t research published by an American research center.”(根据美国研究中心发表的一项研究,与老师有良好的支持性关系的青少年成年后健康状况更好)得知,关于学生身心健康的研究可能来自健康杂志,故选A。
【点睛】
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,:从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为 多余选项。
The Art f Staying Mtivated
There are days when just reading abut hw t keep mtivated seems t much truble, let alne ding anything abut it. ___16___ Yu will miss yur assignment, fail yur degree r lse yur friends.
___17___ While yu need t listen if yur teacher says he has never read a wrse essay, try t cncentrate n the psitives. Maybe yu have been praised fr yur imaginative use f research material, r fr yur enthusiastic apprach t the subject. Enthusiasm is a great mtivatr, s try t get excited abut what yu are ding. ___18___
If yu can't get enugh excitement abut the subject f yur degree t keep yu ging, think abut all the ther reasns there are fr getting n with things. Cnsider hw learned yu will becme nce yu get thrugh the bks n yur reading list. ___19___
___20___ There is nthing mre mtivating than fearing that they are ging t get a better mark than yu, just by putting in mre wrk. Enjy yur cmpetitiveness, and dn't let anyne else get ahead.
If nne f the abve wrks, there's always the ptin f leaving pst-it ntes arund yur rm telling yu t “Just D It”.
A. Just dust yurself ff and press frward.
B. But avid beating yurself up ver failures.
C. Remember yu're nt the nly ne that failed.
D. Yur friends are useful as a surce f cmpetitin.
E. Mre passin fr yur wrk will help face challenges.
F. S t get mtivated, think abut the resulting effects if yu dn't.
G. Imagine yurself n graduatin day, hlding the check Granny prmised.
【答案】16. F 17. B 18. E 19. G 20. D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了保持学习动力的方法。
【16题详解】
根据下文“Yu will miss yur assignment, fail yur degree r lse yur friends.(你会错过作业,得不到学位或失去朋友。)”可知,要想保持动力,可以考虑不这样做的后果。所以F选项“S t get mtivated, think abut the resulting effects if yu dn't.”(所以要有动力,想想如果你不这样做会产生什么影响。)符合题意,故选F项。
【17题详解】
根据下文“While yu need t listen if yur teacher says he has never read a wrse essay, try t cncentrate n the psitives.(如果你的老师说他从来没有读过比这更糟糕的文章,那么试着把注意力集中在积极的方面。)”可知,我们不要因为失败而自责。所以B选项“But avid beating yurself up ver failures.”(但是不要因为失败而自责。)符合题意,cncentrate n the psitives.呼应avid beating yurself up ver failures.故选B项。
【18题详解】
根据上文“Enthusiasm is a great mtivatr, s try t get excited abut what yu are ding.(热情是一种很好的动力,所以试着对你正在做的事情感到热情。)”可知,本段强调热情的重要性。所以E“Mre passin fr yur wrk will help face challenges.”(对工作有更多的热情将有助于你面对挑战。)符合题意,故选E项。
【19题详解】
根据上文“If yu can't get enugh excitement abut the subject f yur degree t keep yu ging, think abut all the ther reasns there are fr getting n with things.(如果你对你的学位没有足够的兴趣让你继续深造,想想其他继续深造的理由。)”可知,本段是讲让自己想想继续深造的理由。所以G选项“Imagine yurself n graduatin day, hlding the check Granny prmised.”(想象你自己在毕业那天,手里拿着奶奶承诺过的支票。)符合题意,故选G项。
【20题详解】
根据下文“ There is nthing mre mtivating than fearing that they are ging t get a better mark than yu, just by putting in mre wrk.(没有什么比担心他们会得到比你更好的分数更能激励人的了,要更努力的工作。)”可知,本段讲的是和朋友竞争的重要性。所以D选项“Yur friends are useful as a surce f cmpetitin.”(你的朋友是很有用的竞争来源。)符合题意,they指代Yur friends。故选D项。
第三部分语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A,B,C,D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
In 2014, the Varkey Fundatin established the Glbal Teacher Prize. It is t reawaken the wrld's ___21___ and imprtance f teachers.
This year's Prize ___22___ t Disale, a primary schl teacher frm India. Shrtly after the ___23___ in Lndn, Disale annunced that he intended t ___24___ half f the prize mney with the ther nine c -finalists. He wanted them t ___25___ and lighten the lives f mre students.
Back in 2007, Disale had t enrll (加入) in a teacher-training prgram ___26___ after being refused by an engineering university f his chice. Hwever, he sn realized the impact educatrs culd make n ___27___ lives. After graduating, he accepted a ___28___ in a tiny village. The schl building was far frm satisfactry. What's wrse, the villagers ___29___educatin, especially fr girls. Even the curses were nt written in the native language, Kannada.
Disale stepped up t the ____30____ by first learning Kannada himself and then translating all the textbks int the native language. He even rganized after-schl "Edutainment" activities t awaken the students' ____31____
His ____32____ have paid ff and extended (延伸)beynd his tiny village. Tday, his tiny schl has ____33____ 100 percent attendance frm girls. His prject, Let's Crss the Brders, is designed t build ____34____ between yung peple in cnflict znes.
Given his cmmitment, it is ____35____ that he has received the prize.
21. A. imaginatinB. appreciatinC. delightD. discussin
22. A. wentB. appealedC. turnedD. tended
23. A. calculatinB. visitC. ceremnyD. arrangement
24. A. exchangeB. spendC. shareD. save
25. A. stand utB. shw upC. cme upD. reach ut
26. A. particularlyB. happilyC. unwiselyD. unwillingly
27. A. yungB. fragileC. lnelyD. cmmn
28. A. titleB. psitinC. rewardD. prmtin
29. A. dubtedB. chseC. assessedD. balanced
30. A. challengeB. fameC. standardD. danger
31. A. memryB. curisityC. tleranceD. sympathy
32. A. skillsB. ambitinsC. betsD. effrts
33. A. requiredB. frcedC. achievedD. supprted
34. A. curageB. peaceC. truthD. mercy
35. A. surprisingB. legalC. interestingD. natural
【答案】21. B 22. A 23. C 24. C 25. D 26. D 27. A 28. B 29. A 30. A 31. B 32. D 33. C 34. B 35. D
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。2020年全球教师奖颁给了印度乡村教师迪塞尔,他为乡村教育事业做出了巨大贡献。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:它是为了重新唤起全世界对教师的感激和重视。A. imaginatin想象;B. appreciatin感激;C. delight高兴;D. discussin讨论。根据“ and imprtance f teachers.”可知,设立全球教师奖的目的是唤起全世界对教师的感激和重视。故选B。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:今年的奖颁给了来自印度的小学教师迪塞尔。A. went去;B. appealed呼吁;C. turned变成;D. tended往往。g t被给予。根据“Disale annunced that he intended t ___4___ half f the prize mney with the ther nine c -finalists.”可知,今年的全球教师奖奖项授予了迪塞尔。故选A。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:在伦敦举行的颁奖典礼后不久,迪塞尔宣布他打算与其他9位决赛选手分享一半的奖金。 A. calculatin计算;B. visit参观;C. ceremny典礼;D. arrangement安排。根据“This year's Prize ___2___ t Disale, a primary schl teacher frm India.”可知,迪塞尔在颁奖典礼后宣布分享他的奖金。故选C。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:在伦敦举行的颁奖典礼后不久,迪塞尔宣布他打算与其他9位决赛选手分享一半的奖金。 A. exchange交换;B. spend花费;C. share分享;D. save拯救。share sth. with sb.和某人分享某物。根据“He wanted them t ___5___ and lighten the lives f mre students.”可知,迪塞尔宣布分享自己奖金的一半。故选C。
【25题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:他希望他们能够接触到更多的学生,让他们的生活变得轻松。A. stand ut突出;B. shw up出现;C. cme up上升;D. reach ut伸出。根据“and lighten the lives f mre students.”可知,他希望其他9位决赛选手能够伸出手帮助更多的学生。故选D。
【26题详解】
考查副词词义辨析。句意:早在2007年,迪塞尔被他所选择的一所工程大学拒绝后,不得不不情愿地参加一个教师培训项目。A. particularly尤其;B. happily快乐地;C. unwisely愚笨地;D. unwillingly不情愿地。根据“after being refused by an engineering university f his chice. ”可知,迪塞尔是申请被拒绝之后,才不情愿地参加教师培训项目的。故选D。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意:然而,他很快意识到教育工作者对年轻人的影响。A. yung年轻的;B. fragile易碎的;C. lnely孤独的;D. cmmn常见的。根据“He wanted them t ___5___ and lighten the lives f mre students.”可知,学生大多数都是年轻人,所以是教育工作者对年轻人的影响。故选A。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意:毕业后,他接受了一个小村庄里工作。A. title标题;B. psitin职位;C. reward报答;D. prmtin提升。根据“The schl building was far frm satisfactry.”可知,迪塞尔接受了一个小村庄的学校的工作。故选B。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:更糟糕的是,村民们怀疑教育,尤其是女孩的教育。 A. dubted怀疑;B. chse选择;C. assessed评估;D. balanced平衡。根据“especially fr girls.”和“Even the curses were nt written in the native language, Kannada.”可知,当地人怀疑当时的教育。故选A。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:迪塞尔开始接受挑战,他首先自己学习埃纳龙8游戏登录,然后把所有的教科书翻译成当地语言。A. challenge挑战;B. fame名声;C. standard标准;D. danger危险。根据“by first learning Kannada himself and then translating all the textbks int the native language.”可知,迪塞尔开始接受各种挑战。故选A。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:他还组织课外“寓教于乐”活动,激发学生的好奇心。A. memry记忆;B. curisity好奇;C. tlerance容忍;D. sympathy同情。根据“He even rganized after-schl "Edutainment" activities ”可知,迪塞尔组织课外“寓教于乐”活动的目的是激发学生的好奇心。故选B。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:他的努力得到了回报,并且扩展到了他的小村庄之外。A. skills技巧;B. ambitins雄心;C. bets打赌;D. effrts努力。根据“ and extended (延伸)beynd his tiny village. ”可知,迪塞尔的努力得到了回报。故选D。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:今天,他的小学校的女生出勤率达到了100%。A. required要求;B. frced强迫;C. achieved获得,达到;D. supprted支持。根据“What's wrse, the villagers ___9___educatin, especially fr girls.”可知,与上文对照,现在的女生出勤率达到了100%。故选C。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:他的项目“让我们跨越边界”旨在在冲突地区的年轻人之间建立和平。A. curage勇气;B. peace和平;C. truth事实;D. mercy宽恕。根据“ between yung peple in cnflict znes.”可知,迪塞尔的“让我们跨越边界”项目在于在冲突地区的年轻人之间建立和平。故选B。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:鉴于他的献身精神,他获奖是很自然的。 A. surprising令人惊讶的;B. legal合法的;C. interesting有趣的;D. natural自然的。根据“Given his cmmitment, ”可知,迪塞尔获奖是很自然的。故选D。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The rise in children's screen time has brught abut calls fr ___36___ (great) interactin and mre utdr exercise t imprve learning and guard ___37___ the spread f shrtsightedness.
Time spent nline ___38___ (increase) dramatically in the past years. Millins f pupils have been frced ___39___ (switch) t remte learning, accrding t Qustdi sftware, ___40___tracks usage f devices by children aged 4 t 15 in the UK, US and Spain.
One area f cncern is eyesight. Mre ccurrence f children's nearsightedness is likely caused by children being kept at hme with schlwrk delivered nline. It is uncertain ___41___the rise is caused by mre time spent n screens r less time utdrs, but previus studies have suggested daylight ___42___ (expse) is key.
Anther cncern is abut sleep prblems amng children. It is definitely clinically significant. There's evidence that shws a sharp increase in children with sleep prblems. A number f ___43___ (factr) may accunt fr it, with increased screen time being ___44___ .
Parents als wrry abut the impact f t much screen time n children's mental and emtinal develpment. Instead f interactins with their class, spending hurs ____45____(passive) sitting in frnt f a screen may lead t stress and ther mental health prblems.
【答案】36. greater
37. against
38. has increased
39. t switch
40. which 41. whether
42. expsure
43. factrs
44. ne 45. passively
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。文章讲述随着屏幕时间的增加,可能会给儿童造成近视和精神压力等各种问题。
【36题详解】
考查形容词比较级。句意:随着儿童屏幕时间的增加,人们呼吁加强互动和更多的户外运动,以提高学习和防止近视的蔓延。根据and可知,此处和下文中的“mre utdr exercise”并列,因此用形容词的比较级。故填greater。
【37题详解】
考查介词。句意:随着儿童屏幕时间的增加,人们呼吁加强互动和更多的户外运动,以提高学习和防止近视的蔓延。根据句意可知,此处表示“防止”近视,用固定短语guard against。故填against。
【38题详解】
考查时态和主谓一致。句意:在过去的几年里,花在网上的时间急剧增加。根据句意可知,上网时间增加这一动作发生在过去,持续到现在,有可能继续持续下去,所以用现在完成时,主语为Time,是不可数名词,所以谓语动词要用单数形式。故填has increased。
【39题详解】
考查非谓语动词。句意:Qustdi sftware表示,数百万学生被迫转向远程学习。该公司追踪英国,美国和西班牙4至15岁儿童使用电子设备的情况。“被迫去做某事”为短语be frced t d sth。故填t switch。
【40题详解】
考查定语从句。句意:Qustdi sftware表示,数百万学生被迫转向远程学习。该公司追踪英国,美国和西班牙4至15岁儿童使用电子设备的情况。分析可知,空后为非限制性定语从句,修饰先行词Qustdi sftware,且关系词在从句中作主语,指物,所以用which引导,that不能引导非限制性定语从句。故填which。
【41题详解】
考查名词性从句。句意:目前还不清楚这种上升是由于花更多的时间在屏幕前还是较少的时间在户外,但此前的研究表明,日光暴露是关键。分析可知,句子为it作形式主语,真正的主语为空后的从句,根据句意和下文的r可以判断,该从句为whether…r…引导的主语从句。故填whether。
【42题详解】
考查名词。句意:目前还不清楚这种上升是由于花更多的时间在屏幕前还是较少的时间在户外,但此前的研究表明,日光暴露是关键。根据句意和空后的is可知,空处为表示“暴露”的名词作宾语从句的主语,expsure是不可数名词。故填expsure。
【43题详解】
考查名词的数。句意:造成这一现象的原因有很多,屏幕时间的增加是其中之一。A number f表示“许多”,修饰可数名词复数。故填factrs。
【44题详解】
考查代词。句意:造成这一现象的原因有很多,屏幕时间的增加是其中之一。根据句意可知,此处表示前面提到的“原因(factrs)之一”,代指前面出现过的同名异物的名词,并且是单数,要用代词ne。故填ne。
【45题详解】
考查副词。句意:被动地坐在屏幕前几个小时,而不是与他们的班级互动,可能会导致压力和其他心理健康问题。修饰动词sitting要用副词。故填passively。
第四部分:写作(共两节,满分40分)
第一节:应用文写作(满分15分)
46. 假定你是李华。你校阅读俱乐部定于下周三举办英文阅读交流会。请你写封邮件,邀请你校外教Adam参加。内容包括:
1.活动时间,地点;
2.活动目的;
3.活动安排。
注意:
1.词数80左右;
2.开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Adam,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yurs,
Li Hua
【答案】Pssible Versin
Dear Adam,
I am writing t invite yu t jin in the read-and-share activity by ur schl reading club.
The activity is t be held in the lecture hall at 3 p.m. next Wednesday. It is intended t awake the students’ interest in English literature and braden their mind. In the activity, the club members will take their turns t share their favrite classic English bks and sme effective reading methds.
We sincerely hpe that yu can jin us and give us sme guidance n English reading.
Yurs,
Li Hua
【解析】
【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给外教Adam写封邮件,邀请他参加下周三学校阅读俱乐部举办的英文阅读交流会。
【详解】第一步:审题
体裁:应用文
时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般将来时。
结构:总分法
总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。
要求:
1. 告知活动时间,地点;
2. 说明活动目的;
3. 介绍活动安排。
第二步:列提纲 (重点词组)
t be held; be intended t d; awake the students' interest; braden their mind; take their turns t d sth.; effective reading methds; give us sme guidance n English reading
第三步:连词成句
1. I am writing t invite yu t jin in the read-and-share activity by ur schl reading club.
2. The activity is t be held in the lecture hall at 3 p.m. next Wednesday.
3. It is intended t awake the students’ interest in English literature and braden their mind.
4. In the activity, the club members will take their turns t share their favrite classic English bks and sme effective reading methds.
5. We sincerely hpe that yu can jin us and give us sme guidance n English reading.
根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。
第四步:连句成篇(衔接词)
1.表文章结构顺序:(供参考)Firstly, Secndly, And then, Finally
2.表并列补充关系:(供参考)Furthermre, In additin, nt nly…but (als)
连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。
【点睛】[高分句型1]The activity is t be held in the lecture hall at 3 p.m. next Wednesday. (不定式的被动形式作句子的表语)
[高分句型2]We sincerely hpe that yu can jin us and give us sme guidance n English reading.(that引导宾语从句)
第二节读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It's quite impressive t see Canada geese flying int the cluds. They live t be arund 25 years ld and are very lyal. They never frget their first hme. N ne knws this mre than my family.
In 2000, when I was seven, my parents and I came back frm a T-ball game ne late spring afternn. T ur surprise, tw adult geese and a baby gse were in ur driveway (车库前的私 人车道).The adults were shcked by us and flew away, but their baby was t yung t fly and culdn't fllw. We are n strangers t the ways f wildlife, s we knew t avid cntact with the baby, hping he culd jin his parents.
Hurs passed, and night fell. The tiny little thing was wandering arund ur yard, unaware f what culd happen. It was clear that the baby needed prtectin, warmth, and fd t make it t the mrning, s we brught him nt ur back prch (门廊)and set up a wire fence t enclse and prtect him.
We all pretty much slept with ne eye pen till mrning. And then anther mrning. And anther. Each day, we tried eagerly t get the baby back t his parents, wh kept cming t ur yard. He wuldn't g t them, thugh, and they wuldn't cme clse enugh t claim him. The baby gse had clearly decided we were his new family and we gave him a name - Peeper, because he wuld fllw us arund the yard making a peeping (唧唧叫)nise, nnstp.
Days turned int weeks, and weeks turned int mnths, until almst a year passed. Peeper slept n ur back prch in typical gse fashin. Every day, my dad wuld clear his drppings with water and thrw him up int the air, s he culd fly a lp arund the huse, cming back again nce the prch was clean.
Paragraph 1:
One evening, my uncle was ver, and my dad wanted t shw him Peeper's lp.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
It came as a shck 20 years later when an aging adult gse made his way back t my yard.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Paragraph 1:
One evening, my uncle was ver, and my dad wanted t shw him Peeper's lp. But this time, Peeper just flew ff. Everyne was very, very sad. It was dark, and we were wrried. We lked fr him fr days calling his name, but he didn’t cme back. We hped he went ff n his natural way. Again, days turned int weeks and weeks turned int mnths, then years. I missed Peeper. I wuld call fr him every time I saw a grup f geese flying by in V-frmatin. Twenty years passed, and Peeper became a happy memry fr family.
Paragraph 2:
It came as a shck 20 years later when an aging adult gse made his way back t my yard. At first, I thught it was just anther gse. And yet, smething abut him seemed strangely familiar t me. The gse came back repeatedly. He did all f the same things Peeper used t, like trying t cme in thrugh the frnt dr and sleeping in ur back prch. Besides this gse respnded t the name Peeper. Much t my surprise my ld friend returned, 20 years later.
【解析】
【分析】本文以人物为线索展开,讲述了两个成年大雁和一个孩子停在作者家的车道上,成年大雁飞走了,留下了小雁,后来经作者爸爸照顾,逗留了很久,直至作者叔叔来参观时才飞走,20年后又飞回来的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“一天晚上,我叔叔回来了,我爸爸想给他看Peeper的飞行。”可知,第一段可描写小雁飞走后的故事。
②由第二段首句内容“20年后,当一只年老的成年大雁回到我的院子时,我大吃一惊。”可知,第二段可描写作者后来发现是之前飞走的小雁的惊喜。
2.续写线索:飞走——寻找——等待——回家——惊喜
3.词汇激活
行为类
①.回家:make ne’s way back t/g back hme/return hme
②.有反应:respnd/in respnse/reactin/t
情绪类
①.担心:wrry/cncern abut/fell wrried
②.令某人吃惊:surprise/astnishment/amazement。
【点睛】[高分句型1]:I wuld call fr him every time I saw a grup f geese flying by in V-frmatin.这句话运用了现在分词作宾语补足语。
[高分句型2]:It came as a shck 20 years later when an aging adult gse made his way back t my yard.这句话运用了关系副词when引导的定语从句。
[高分句型3]:He did all f the same things Peeper used t, like trying t cme in thrugh the frnt dr and sleeping in ur back prch.这句话运用了省略关系代词的定语从句和动名词作宾语。
相关试卷

河北省唐山市2020届高三下学期第一次模拟考试英语试题 Word版含答案: 这是一份河北省唐山市2020届高三下学期第一次模拟考试英语试题 Word版含答案,文件包含河北省唐山市2020届高三下学期第一次模拟考试英语试题doc,英语答案doc,河北省唐山市2020届高三下学期第一次模拟考试英语听力mp3等3份试卷配套教学资源,其中试卷共15页, 欢迎下载使用。

河北省唐山市2021届高三二模英语试题+Word版含解析: 这是一份河北省唐山市2021届高三二模英语试题+Word版含解析,共24页。

2021届安徽省江南十校高三下学期英语3月一模联考试卷及答案: 这是一份2021届安徽省江南十校高三下学期英语3月一模联考试卷及答案,共15页。试卷主要包含了阅读选择,任务型阅读,完形填空,用单词的适当形式完成短文,短文改错,提纲类作文等内容,欢迎下载使用。

免费资料下载额度不足,请先充值

每充值一元即可获得5份免费资料下载额度

今日免费资料下载份数已用完,请明天再来。

充值学贝或者加入云校通,全网资料任意下。

提示

您所在的“深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载 10 份资料 (今日还可下载 0 份),请取消部分资料后重试或选择从个人账户扣费下载。

您所在的“深深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载10份资料,您的当日额度已用完,请明天再来,或选择从个人账户扣费下载。

您所在的“深圳市第一中学”云校通余额已不足,请提醒校管理员续费或选择从个人账户扣费下载。

重新选择
明天再来
个人账户下载
下载确认
您当前为云校通用户,下载免费
下载需要:
本次下载:免费
账户余额:0 学贝
首次下载后15天内可免费重复下载
立即下载
  • 充值下载
  • 扫码直接下载
  • 下载需要:0 学贝 账户剩余:0 学贝
    详情 活动剩余时间:30:00.0
    学贝可用于下载龙8游戏登录 400万 精选资源 ,今日更新资源 4622
  • 详情
    邀请好友助力,免费下载这份资料

    下载成功,按 Ctrl + Shift + J 查看文件保存位置

    若下载不成功,可重新下载,或查看资料下载帮助

    本次下载资源上传者 [龙8游戏登录会员12666] 获得现金收益 + 0.25元

    我也想赚收益

    95%的老师还下载了以下成套资源

    欢迎来到龙8游戏登录

    • 400万优选资源,让备课更轻松
    • 600万优选试题,支持自由组卷
    • 高质量可编辑,日均更新2000+
    • 百万教师选择,专业更值得信赖
    微信扫码注册

    微信扫码,快速注册

    手机号注册
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码 获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字,字母或符号

    注册即视为同意龙8游戏登录「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    免费下载当前资料

    当前资料价值0元 下载需支付0学贝,您可以通过以下途径免费下载

    方式一:邀请好友助力免费下载

    邀请 0 名好友关注我们即可免费下载

    微信扫一扫,将专属邀请图片发送给好友并关注我们,每任意邀请1人关注龙8游戏登录即可获得5学贝奖励,奖励秒到账,多邀多得无上限,在个人中心可查看学贝明细

    方式二:上传文档换学贝免费下载

    上传平时上课时使用的课件,教案,试卷资源换取学贝即可免费下载当前资料,还可获取现金收益哦~了解详情>>

    返回
    顶部
    Baidu